Spód:
Galaretka rabarbarowa:
Warstwa kremu:
Beza:
Do małej miseczki wsypać 4 łyżeczki żelatyny i zalać 1/2 szklanki wrzątku, wymieszać do rozpuszczenia.
Do dużego naczynia wlać 2 butelki DM Z RABARBARA oraz dodać rozpuszczoną już żelatynę. Wymieszać i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia (około 1 h )
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Mąkę ,miękkie masło, żółtka, wanilię oraz cukier puder zagnieść w jednolite ciasto, można w tym celu użyć robota kuchennego. Wyłożyć ciastem spód okrągłej blaszki o średnicy 24 cm. Wcześniej na spód blaszki położyć papier do pieczenia.
Podpiec ciasto około 25 minut. Wyciągnąć z piekarnika. Ustawienia zmienić na termoobieg i temperaturę 140 stopni.
Na ostudzone ciasto wylać stężałą już lekko rabarbarową galaretkę, odstawić na 2 h do lodówki. W tym czasie przygotowujemy bezę. Białka ubijamy z 200 g cukru, cukier dosypujemy powoli, łyżka po łyżce. Gdy cukier rozpuści się już całkiem wykładamy bezę na papier do pieczenia i formujemy fantazyjną falę o średnicy około 20-22 cm. Piec 1 h.
Gdy galaretka jest już stabilna wyciągamy ciasto z rantu i kładziemy na paterę. W mikserze ubijamy mascarpone wraz ze śmietanką i cukrem i wykładamy na galaretkę tak by pokryć ją całą, na wierzch kładziemy bezę.