Składniki do polewy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do szerokiego garnuszka wlać KOLANKO. Dodać pokrojone masło i podgrzewać, aż się rozpuści. Zdjąć z palnika, do ciepłej mieszanki dodać przesiane kakao i cukier, wymieszać.
W osobnej misie, mikserem, ubić kwaśną śmietanę, jajka i wanilię. Wlać do mieszanki (może być ciepła, lecz nie gorąca) i krótko zmiksować, do połączenia składników. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, wymieszać szpatułką.
Formę o średnicy 23 cm (lub formę z kominem) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wlać ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez 45 – 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Udekorować polewą czekoladową.
Sposób przygotowania polewy czekoladowej:
Masło roztopić w niewielkim garnuszku z grubym dnem. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać, do rozpuszczenia, w razie potrzeby ściągając garnuszek z palnika. Po lekkim ostudzeniu/zgęstnieniu polać wierzch ciasta.