CIASTO CZEKOLADOWE Z KOLANKIEM

https://dobrymaterial.pl/wp-content/uploads/2019/07/czekolada-kolanko2-1280x366.jpg

Składniki

  • 250 ml DOBRY MATERIAŁ KOLANKO
  • 250 g masła
  • 75 g kakao
  • 400 g drobnego cukru do wypieków
  • 140 ml kwaśnej śmietany min. 18%
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 275 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki do polewy

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 40 g masła

Sposób przyrządzenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do szerokiego garnuszka wlać KOLANKO. Dodać pokrojone masło i podgrzewać, aż się rozpuści. Zdjąć z palnika, do ciepłej mieszanki dodać przesiane kakao i cukier, wymieszać.

W osobnej misie, mikserem, ubić kwaśną śmietanę, jajka i wanilię. Wlać do mieszanki (może być ciepła, lecz nie gorąca) i krótko zmiksować, do połączenia składników. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, wymieszać szpatułką.

Formę o średnicy 23 cm (lub formę z kominem) wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wlać ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez 45 – 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Udekorować polewą czekoladową.

Sposób przygotowania polewy czekoladowej:

Masło roztopić w niewielkim garnuszku z grubym dnem. Dodać połamaną czekoladę, wymieszać, do rozpuszczenia, w razie potrzeby ściągając garnuszek z palnika. Po lekkim ostudzeniu/zgęstnieniu polać wierzch ciasta.