Cuba Libre jest jednym z najbardziej znanych drinków klasycznych i nie zanosi się na to, że ulegnie to zmianie, dopóki świat światem, a Coca Cola Coca Colą. Historia powstania Cuba Libre sięga końca XIX wieku, a konkretnie 1898 roku, kiedy miała miejsce dość krótka (25.04-12.08) wojna amerykańsko-hiszpańska. Powodem jej wybuchu były tendencje ekspansjonistyczne polityki amerykańskiej, interesy ekonomiczne i strategiczne USA. Pod przykrywką pomocy Kubańczykom walczącym z Hiszpanami o niepodległość, Amerykanie w szybkim tempie pokonali dotychczasowych najeźdźców i dumnie zajęli ich miejsce przez kolejne lata wpływając na losy Kuby. Jedną z formacji wysłaną na pole walki byli amerykańscy kawalerzyści Rough Riders, którzy zaczęli dodawać do ogólnie dostępnego rumu Coca Colę przy okazji wznosząc toast „Cuba Libre” czyli „Wolna Kuba”
Pierwszą wzmiankę w słowie pisanym o Cuba Libre datuje się na rok 1930, kiedy to Charles H. Baker, Jr. opublikował „The Gentleman’s Companion” . Według przedstawionego przepisu na Cuba Libre, średniej wielkości lionkę należy wycisnąć do szklanki, a następnie dodatkowo wygnieść ją mudlerem tak, aby oddała olejki zawarte w wierzchniej skórce. Następnie należy dodać dużo lodu, jasny rum i Coca Colę. W obecnych czasach w barach preferowany jest, a szkoda, skrócony przepis na Cuba Libre, według którego do mieszaniny rumu, coli i lodu wciska się ćwiartkę limonki. Jakkolwiek w powyższym drinku najczęściej wykorzystuje się biały rum, to coraz częściej spotkać można wariacje z użyciem rumu złotego, a nawet ciemnego. Również bogactwo dostępnych smaków coli pozwala na stworzenie połączeń rumu i limonki z colą waniliową lub wiśniową. Poniżej „twisty” na Cuba Libre.
Vanilla Cuba Libre:
Na dnie szklanki wygnieść pokrojoną limonkę. Dodać rum i colę. Zamieszać i udekorować gałązką mięty.
Spiced Cuba Libre:
Na dnie szklanki umieścić i wygnieść przyprawy. Dodać lód, rum i colę. Wcisnąć ćwiartkę limonki i dokładnie zamieszać.